Prodejna otevřena 23.12. do 15 hod. Od 24.12.2024 do 6.1.2025 prodejna uzavřena. Objednávky e-shopu budou expedovány od 6.1.2025

TOP 3 recepty na burgery

Skvělý burger z hovězího masa 

Budete potřebovat:

  • 4 měkké briošky
  • 760 g mleté falešné svíčkové
  • 200 g mletého hovězího špeku
  • 5 lžiček hrubě mletého čerstvého černého pepře
  • 3 lžičky mořské soli
  • 200 g (8 plátků) raclette sýra

Na ozdobení:

  • ¼ ledového salátu, jemně nasekaného
  • 6 velkých sladkých nakládaných okurek s koprem, jemně nakrájených na plátky
  • Lák z okurek
  • 1 sladká bílá cibule, jemně nasekaná
  • Kečup

Jak budete postupovat v kuchyni?

  • Jemně promíchejte hovězí mleté maso s kousky špeku, přidávejte trochu soli a pepře, dokud nevznikne dobře zamíchaná směs.
  • Rozdělte hovězí maso na osm částí, každou vážící přibližně 120 g. Vytvarujte placičky.
  • Umístěte vytvarované placičky na talíř a nechte je před grilováním jednu hodinu vychladit v ledničce, což pomůže zpevnit jejich strukturu. 
  • Nakrájejte okurky na tenké plátky, salát na proužky a cibuli na jemné kostičky.
  • Pro zmírnění ostrosti cibule můžete použít lžíci laku z okurek - tento postup odstraní přílišnou pálivost, zjemní chuť a přidá do ní další aroma.

Jak budete postupovat u grilu?

  • Na grilu vytvořte zónu s přímým i nepřímým žárem při teplotě přibližně 220 °C.
  • Dochucujte placičky solí a černým pepřem.
  • Placičky jsou nyní připraveny k grilování. Umístěte je přímo nad přímý žár, zavřete poklop a nechte je grilovat po dobu 2 minut. Před otočením zkontrolujte, zda se placičky samy odlepí z roštu. Pokud ano, otočte je. Pokud se ještě lepí, nechte je grilovat o trochu déle, než se uvolní. Grilujte další 2 minuty a poté je přesuňte nad nepřímý žár.
  • V tomto okamžiku, před zavřením poklopu, položte na každý burger plátek sýra. To umožní burgerům plně propečení a zároveň sníží riziko přílišného zatuhnutí nebo spálení.
  • Pomocí  kapesní termosondy sledujte vnitřní teplotu masa. Až maso dosáhne 70 °C, vyjměte ho a nechte několik minut odpočinout. Mezitím si připravte briošky a přílohu.
  • Lehce opečte spodní stranu každé poloviny briošky, vyndejte je a složte burgery. Podávejte je s nakrájeným ledovým salátem, sladkou cibulí, nakládanou okurkou a kečupem.

 

Burger s trhaným vepřovým masem

Budete potřebovat:

  • 2,5 kg vepřová krkovice
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce papriky
  • ½ lžíce mletého koriandru
  • ½ lžíce mletého římského kmínu
  • ½ lžíce chilli prášku
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ½ lžíce cibulového prášku
  • 1 lžička pepře
  • ½ lžičky kajenského pepře

Jak budete postupovat v kuchyni?

  • Smíchejte všechny přísady na marinádu.
  • Maso důkladně potřete marinádou.
  • Krkovici zabalte do potravinářské folie a nechte přes noc v ledničce.

Jak budete postupovat u grilu?

  • Připravte svou udírnu na uzení pomocí metody Minion. Tato metoda vám umožní grilovat hodiny bez nutnosti průběžného přidávání nového uhlí. Postupujte tak, že kolem roštu s dřevěným uhlím vytvoříte kruh s přibližně 2 kg nerozpálených briket  a poté do kruhu přidejte asi 15-20 rozpálených briket.
  • Přidejte namočené dřevěné udící lupínky.
  • Umístěte vepřové maso na horní rošt a zavřete poklop grilu.
  • Grilujte maso mnoho hodin, přičemž udírna musí udržovat teplotu mezi 100 a 120 °C.
  • Jakmile teplota uvnitř masa dosáhne 90 °C, je maso připravené a můžete jej vyjmout z grilu.
  • Doporučujeme podávat maso v briošce s vaší oblíbenou BBQ omáčkou a ozdobené ostrými okurkami.

Cheeseburger s koktejlovou omáčkou

Budete potřebovat:

Na burger:

  • 650 g mletého hovězího masa od řezníka
  • 20 g dijonské hořčice
  • 10 g mořské soli
  • 10 g celerových semínek
  • 5 g chilli prášku
  • 5 g sladké papriky
  • 5 g cukru
  • 1 špetka mletého římského kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • černý pepř z mlýnku
  • Tabasco
  • 4 burgerové housky se sezamovými semínky
  • 4 plátky sýra čedaru
  • 2 nakládané okurky
  • 1 rajče
  • 1 červená cibule

Na koktejlovou omáčku:

  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíce koňaku
  • 1 lžička rajčatové pasty
  • 1 lžička medu
  • 0,5 lžičky smetanového křenu
  • Sůl z mlýnku
  • +hranolky

Jak budete postupovat v kuchyni?

  • Oloupejte česnek, nadrobno ho nakrájejte a promíchejte s mletým masem. Přidejte zbývající ingredience na vytvoření burgerů. Dochutíme pepřem, tabaskem a pomocí lisu na hamburgery vytvarujeme 4 stejně velké burgery.
  • Vytvořte koktejlovou omáčku smícháním všech jejích ingrediencí a dochuťte ji solí.
  • Rozkrojte burgerové housky uprostřed na polovinu. Nakrájejte rajčata a okurky na plátky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky.
  • Hranolky promíchejte s rostlinným olejem.

Jak budete postupovat u grilu?

  • Připravte gril na střední žár pro přímé i nepřímé grilování, dosahující teploty kolem 200 °C. Placičky burgerů grilujte na přímém žáru se zavřeným poklopem po dobu 3-4 minut z každé strany.
  • Předehřejte grilovací pánev na přímém žáru se zavřeným poklopem. Na ni rozložte hranolky a grilujte je 8-10 minut, dokud nebudou krásně křupavé.
  • Na burgerové placičky položte rajčata, okurky, cibuli a sýr, a grilujte na nepřímém žáru se zavřeným poklopem po dobu 2–3 minut, dokud sýr nezačne roztávat. Housky na hamburgery grilujte na přímém žáru asi 20-30 sekund, s řezanou stranou směrem dolů.
  • Polovinu housky potřete koktejlovou omáčkou, položte na ni burgery a přikryjte druhou polovinou housky. Postupujte takto pro všechny cheeseburgery. Hranolky vysušte pomocí kuchyňských utěrek. Dochutíme je solí a pepřem a podávejte samostatně.
 
 
 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz