TOP 3 recepty na burgery
Skvělý burger z hovězího masa
Budete potřebovat:
- 4 měkké briošky
- 760 g mleté falešné svíčkové
- 200 g mletého hovězího špeku
- 5 lžiček hrubě mletého čerstvého černého pepře
- 3 lžičky mořské soli
- 200 g (8 plátků) raclette sýra
Na ozdobení:
- ¼ ledového salátu, jemně nasekaného
- 6 velkých sladkých nakládaných okurek s koprem, jemně nakrájených na plátky
- Lák z okurek
- 1 sladká bílá cibule, jemně nasekaná
- Kečup
Jak budete postupovat v kuchyni?
- Jemně promíchejte hovězí mleté maso s kousky špeku, přidávejte trochu soli a pepře, dokud nevznikne dobře zamíchaná směs.
- Rozdělte hovězí maso na osm částí, každou vážící přibližně 120 g. Vytvarujte placičky.
- Umístěte vytvarované placičky na talíř a nechte je před grilováním jednu hodinu vychladit v ledničce, což pomůže zpevnit jejich strukturu.
- Nakrájejte okurky na tenké plátky, salát na proužky a cibuli na jemné kostičky.
- Pro zmírnění ostrosti cibule můžete použít lžíci laku z okurek - tento postup odstraní přílišnou pálivost, zjemní chuť a přidá do ní další aroma.
Jak budete postupovat u grilu?
- Na grilu vytvořte zónu s přímým i nepřímým žárem při teplotě přibližně 220 °C.
- Dochucujte placičky solí a černým pepřem.
- Placičky jsou nyní připraveny k grilování. Umístěte je přímo nad přímý žár, zavřete poklop a nechte je grilovat po dobu 2 minut. Před otočením zkontrolujte, zda se placičky samy odlepí z roštu. Pokud ano, otočte je. Pokud se ještě lepí, nechte je grilovat o trochu déle, než se uvolní. Grilujte další 2 minuty a poté je přesuňte nad nepřímý žár.
- V tomto okamžiku, před zavřením poklopu, položte na každý burger plátek sýra. To umožní burgerům plně propečení a zároveň sníží riziko přílišného zatuhnutí nebo spálení.
- Pomocí kapesní termosondy sledujte vnitřní teplotu masa. Až maso dosáhne 70 °C, vyjměte ho a nechte několik minut odpočinout. Mezitím si připravte briošky a přílohu.
- Lehce opečte spodní stranu každé poloviny briošky, vyndejte je a složte burgery. Podávejte je s nakrájeným ledovým salátem, sladkou cibulí, nakládanou okurkou a kečupem.
Burger s trhaným vepřovým masem
Budete potřebovat:
- 2,5 kg vepřová krkovice
- 2 lžíce soli
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce papriky
- ½ lžíce mletého koriandru
- ½ lžíce mletého římského kmínu
- ½ lžíce chilli prášku
- ½ lžičky česnekového prášku
- ½ lžíce cibulového prášku
- 1 lžička pepře
- ½ lžičky kajenského pepře
Jak budete postupovat v kuchyni?
-
Smíchejte všechny přísady na marinádu.
-
Maso důkladně potřete marinádou.
-
Krkovici zabalte do potravinářské folie a nechte přes noc v ledničce.
Jak budete postupovat u grilu?
- Připravte svou udírnu na uzení pomocí metody Minion. Tato metoda vám umožní grilovat hodiny bez nutnosti průběžného přidávání nového uhlí. Postupujte tak, že kolem roštu s dřevěným uhlím vytvoříte kruh s přibližně 2 kg nerozpálených briket a poté do kruhu přidejte asi 15-20 rozpálených briket.
- Přidejte namočené dřevěné udící lupínky.
- Umístěte vepřové maso na horní rošt a zavřete poklop grilu.
- Grilujte maso mnoho hodin, přičemž udírna musí udržovat teplotu mezi 100 a 120 °C.
- Jakmile teplota uvnitř masa dosáhne 90 °C, je maso připravené a můžete jej vyjmout z grilu.
- Doporučujeme podávat maso v briošce s vaší oblíbenou BBQ omáčkou a ozdobené ostrými okurkami.
Cheeseburger s koktejlovou omáčkou
Budete potřebovat:
Na burger:
- 650 g mletého hovězího masa od řezníka
- 20 g dijonské hořčice
- 10 g mořské soli
- 10 g celerových semínek
- 5 g chilli prášku
- 5 g sladké papriky
- 5 g cukru
- 1 špetka mletého římského kmínu
- 1 stroužek česneku
- černý pepř z mlýnku
- Tabasco
- 4 burgerové housky se sezamovými semínky
- 4 plátky sýra čedaru
- 2 nakládané okurky
- 1 rajče
- 1 červená cibule
Na koktejlovou omáčku:
- 4 lžíce majonézy
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžíce koňaku
- 1 lžička rajčatové pasty
- 1 lžička medu
- 0,5 lžičky smetanového křenu
- Sůl z mlýnku
- +hranolky
Jak budete postupovat v kuchyni?
- Oloupejte česnek, nadrobno ho nakrájejte a promíchejte s mletým masem. Přidejte zbývající ingredience na vytvoření burgerů. Dochutíme pepřem, tabaskem a pomocí lisu na hamburgery vytvarujeme 4 stejně velké burgery.
- Vytvořte koktejlovou omáčku smícháním všech jejích ingrediencí a dochuťte ji solí.
- Rozkrojte burgerové housky uprostřed na polovinu. Nakrájejte rajčata a okurky na plátky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky.
- Hranolky promíchejte s rostlinným olejem.
Jak budete postupovat u grilu?