Sezóna grilování právě začíná! Koukněte na naše recepty.
Kdo by neocenil okamžiky strávené s rodinou a přáteli u stolu plného lahůdek? Podívejte se na naše dva vynikající recepty na grilování. První je pro vyznavače masa a druhý je čistě vegetariánský.
Grilované kuřecí špízy s marinádou z citronu a bylinek
Přísady:
- 500 g kuřecích prsou, nakrájených na kousky
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sladké papriky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Dřevěné nebo kovové špízy, namočené ve vodě (pokud jsou dřevěné)
Postup:
V menší míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, jemně nasekaný česnek, oregano, tymián, sladkou papriku, sůl a pepř. Tuto směs použijte jako marinádu pro kuřecí kousky. Nechte marinovat minimálně 30 minut v lednici, ideálně však 2-4 hodiny. Před grilováním napíchněte marinované kuřecí kousky na špízy. Grilujte špízy na předehřátém grilu na střední teplotu. Grilujte asi 6-8 minut na každé straně, dokud kuře není důkladně propečené a získá zlatavou barvu. Během grilování občas špízy otočte a potírejte marinádou, aby zůstaly šťavnaté. Jakmile jsou špízy hotové, vyjměte je z grilu a nechte je krátce odpočinout. Podávejte s vašimi oblíbenými přílohami, jako je čerstvě nakrájená zelenina, brambory nebo salát.
Tento recept nabízí osvěžující citrusovou chuť a aromatické bylinky, které dodají kuřecím špízům vynikající chuť.
Grilované zeleninové špízy s bylinkovým olejem
Přísady:
- 2 cukety, nakrájené na kolečka
- 2 papriky (červená, žlutá nebo zelená), nakrájené na kousky
- 1 cibule, nakrájená na kousky
- 1 baklažán, nakrájený na kolečka
- 10-12 cherry rajčat
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 lžíce čerstvě nasekaných bylinek (můžete použít tymián, rozmarýn, oregano nebo bazalku)
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- Šťáva z 1 citronu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Dřevěné nebo kovové špízy, namočené ve vodě (pokud jsou dřevěné)
Postup:
Větší mísa slouží k míchání olivového oleje, čerstvých bylinek, nasekaného česneku, citronové šťávy, soli a pepře, tvořící marinádu pro vaše zeleninové špízy. Nakrájená zelenina (cukety, papriky, cibule, baklažány a cherry rajčata) se smíchá s marinádou a nechá marinovat minimálně 30 minut v lednici, ideálně 1-2 hodiny. Po marinování se zelenina napíchne na špízy, střídejte různé druhy zeleniny. Grilujte špízy na předehřátém grilu na střední teplotu asi 8-10 minut na každé straně, dokud zelenina není měkká a získá zlatavou barvu. Během grilování je vhodné špízy několikrát otočit a potírat marinádou. Jakmile jsou špízy hotové, vyjmete je z grilu a necháte je chvíli odpočinout.
Podávejte jako samostatné hlavní jídlo nebo jako přílohu k dalším grilovaným pokrmům.
Nechte si chutnat!