Jak používat zapalovací komín?
Všechno je připraveno k dokonalému grilování, zbývá jenom škrknout sirkou a pořádně rozpálit gril. Dříve jste museli strávit dlouhé desítky minut při rozdělávání ohně, ale s komínovým startérem budete mít gril připravený během několika málo minut.
Co přesně je zapalovací komín?
Zapalovací komín (také známý jako komínový podpalovač, komínový startér) je skvělý nástroj pro rychlé rozpálení grilu, ať už používáte dřevěné uhlí nebo brikety. Jedná se o jednoduché zařízení, které se skládá z kovového válce s otvory ve spodní části, umožňující proudění vzduchu. Vnitřek komína obsahuje rošt, na který se nasype uhlí nebo brikety, zatímco z vnější strany jsou k dispozici madla pro pohodlné manipulování. Madla bývají často vyrobená z dřeva nebo plastu, aby se zabránilo popálení. Důležitá je také pevná konstrukce, která zabraňuje převrácení válce s rozpáleným uhlím, zejména při větrném počasí.
Jak správně vybrat zapalovací komín?
Nejdůležitější je zvážit velikost vašeho grilu a množství dřevěného uhlí, které obvykle potřebujete použít. Podobně jako při výběru grilu je důležité spoléhat se na prověřené výrobce, kteří pracují s kvalitními materiály. Určitě nechcete, aby se při běžném rozpálení grilu rozlétly rozžhavené uhlíky. I když není nutné, abyste měli komínový startér od stejné značky jako váš gril, nicméně značka Weber je oblíbená mezi miliony zákazníků po celém světě, a tak s jejími výrobky určitě neuděláte chybu.
Weber Starter set
(Rapid fire® + 2 kg briket + podpalovač)
Zapalovací set je určen pro všechny majitele kotlových grilů.
- Obsahuje Startovací komín na brikety Rapidfire, 6 podpalovacích kostek a 2 kg briket Weber.
- Pro rychlou přípravu grilu.
- Šetrný k životnímu prostředí.
Weber Zapalovací komín malý
- Malý bratr úspěšného originálního Weber Rapidfire zapalovacího komínu, nyní vhodný i pro Smokey Joe. Samozřejmě s ergonomicky tvarovanou rukojetí.
Jakým způsobem lze rozpálit dřevěné uhlí pomocí zapalovacího komína?
Práce se zapalovacím komínem není těžká a zvládne ji opravdu každý.
- Odstraňte grilovací rošt ze svého grilu a nasypte dřevěné uhlí nebo brikety do zapalovacího komína.
- Zapalte podpalovač uhlí na palivovém roštu a umístěte na něj zapalovací komín.
- Počkejte až se uhlí s pomocí okolního vzduchu rozpálí. (Rozpálení dřevěného uhlí trvá přibližně 15 až 20 minut, zatímco brikety se rozžhaví za asi 30 minut.)
- Vysypte uhlí na palivový rošt a vraťte na gril grilovací rošt a můžete začít grilovat.
Který podpalovač uhlí je ten nejlepší?
Dávno jsou pryč doby, kdy jste brikety nebo uhlí polévali tekutým podpalovačem, zapálili zápalkou a začali grilovat. Tekuté podpalovače často obsahují ropné produkty, které byste určitě nechtěli mít ve svém jídle. Pokud však tekutý podpalovač použijete, ujistěte se, že zcela vyhoří, než začnete grilovat nad ohněm.
V současné době máme štěstí, že máme k dispozici mnohem lepší způsoby, jak rozpálit dřevěné uhlí nebo brikety. Skvělou alternativou jsou podpalovače vyrobené z dřevité vlny. Tyto podpalovače jsou malé svitky vytvořené z provazců dřevité vlny, která vzniká jako vedlejší produkt při zpracování dřeva. Kromě toho je dřevitá vlna obvykle impregnována voskem, což prodlužuje dobu jejího hoření.
Na co nezapomenout ?
- Při rozpálení grilu nezapomeňte na žáruvzdorné grilovací rukavice a také na boty s uzavřenou špičkou. Rozžhavené uhlíky mohou při zapalování grilu vypadnout a způsobit nepříjemné zranění.
- Pamatujte, že zapalovací komín zůstává horký i po vysypání horkého uhlí nebo briket. Vždy ho nechte vychladnout před uložením.
- Nedávejte horký zapalovací komín na hořlavé materiály, jako je dřevo nebo suchá tráva. Může také poškodit betonové povrchy. Naopak bezpečné jsou například kovové rošty nebo cihly.
Se zapalovacím komínem je rozpálení grilu daleko snadnější.