Jak plnit klobásy pomocí plničky
Domácí klobásy jsou vždy lepší, než ty kupované, protože máte kontrolu nad tím, co do nich dáváte, a vždy se snažíte použít ty nejlepší suroviny. Některé kupované klobásy obsahují aditiva, konzervanty a regulátory kyselosti a mouku, což není ideální. Proto je lepší si je připravit doma a s možností kontroly obsahu přísad. Příprava domácích klobásek není těžká a zvládne ji skoro každý.
Jak postupovat?
Klobásková směs se obvykle vyrábí z vepřového masa, které by mělo mít správný poměr masa a tuku. Ideální je poměr 1:1, ale lze použít i směs s menším podílem tuku, maximálně v poměru 2:1. Pokud snížíte podíl tuku ještě více, klobásky budou mít tendenci být suché.
Střívka
Ochucená masová směs se plní do střívek. Střívka jsou různá. Prodávají se ve svazcích, prosolená kuchyňskou solí. Střívka můžete i zmrazit.
Střívko před použitím rozmotejte, umyjte od soli a namočte na hodinu do studené vody. Vodu vylijte a střívka znova promyjte.
Mlýnek na maso
Váš mlýnek na maso obvykle obsahuje několik kotoučů s různě velkými otvory, které určují jemnost mletí. Klobása má lepší strukturu, když je maso umleté nahrubo. K plnění klobás můžete použít plničku klobás.
Plnička klobás
Přichystané střevo nasadíte na plničku a poté ji naplníte masovou směsí. Při plnění je důležité zajistit, aby mezi směsí nezůstával vzduch.
Po naplnění bude vyžadována spolupráce dvou osob: jedna osoba bude ovládat páčku plničky, zatímco druhá bude posunovat střívka, aby zajistila rovnoměrné naplnění.
Na co si dát pozor?
Při plnění klobás je vhodné připravit stůl s hladkou plochou, který je možné otřít a navlhčit vodou, což usnadní pohyb klobásy. Klobásu z plničky postupně točte do kruhu a pak ji pečlivě zamotejte do požadovaného tvaru klobásy a zavažte je provázkem.
Pokud zpozorujete, že mezi střevem a masem zůstává vzduch, jednoduše v tomto místě propíchněte střevo pomocí párátka. Tím vytvoříte malou dírku, kterou se přebytečný vzduch uvolní.
Skladování
Syrové klobásy lze skladovat v lednici po několik dní nebo je možné je zmrazit. Pokud máte vakuovačku, doporučuje se klobásy zavakuovat, což nejen šetří místo v mrazáku či lednici, ale také prodlužuje jejich čerstvost.
Doporučujeme:
PH - Konyha Plnička klobás PH WOOD 3,5 litrů
Domácí, ruční horizontální plnička klobás, jelit, jitrnic s obsahem 3,5 litru.
- Tělo plničky 32 cm je z nerezové oceli, stojan z překližky, ozubený ocelový pohon je chráněn potravinářským zinkováním, klika včetně konzoly jsou litinové.
- Plnička je dodávána s čtyřmi průměry plnících trubiček 26 mm, 22 mm, 18 a 14 mm.
- celková délka 65 cm
- hmotnost 4,2 kg
- kapacita 3,5 litru
- včetně upínek ke stolu
- rozměry produktu včetně plnícího nástavce 60 x 14 x 17 cm